Op maandag 24 november presenteerde het Amsterdamse VVD-raadslid Bas van ’t Wout zijn Zwartboek Kraken. Over de inhoud kan nog flink gediscussieerd worden: het gaat vooral om onbekende panden, er zijn veel onduidelijkheden en mogelijk genoeg feitelijke onjuistheden aan te wijzen.

Voor diegene die de meeste fouten heeft gevonden of andere schokkende informatie boven water weet te krijgen, is er in januari een gratis Witboek Kraken beschikbaar (en in Leiden een kratje bier). Natuurlijk zijn ook andere reacties hier van harte welkom.

Download hier het Zwartboek (pdf).

Geconstateerde fouten, commentaren, op- of aanmerkingen, aanvullingen en reacties kunt u hieronder kwijt.

3 Reacties to “Zwartboek afkraken?”


  1. 1 DBHC november 26, 2008 om 5:26 pm

    den bosch voegt er een kratje (bio)cola aan toe 😉

  2. 2 GEEN-IDee november 27, 2008 om 7:14 pm

    Voor zover ik weet is er niemand gearresteerd voor die boobytraps die de politie heeft gevonden.
    Het lijkt mij dat wanneer iemand een aanslag probeert te plegen dat je zeker wordt gepakt …….

  3. 3 Steenbreek december 2, 2008 om 7:05 pm

    DWARS en ROOD Amsterdam willen graag reageren op het stuk over het kraakinitiatief Steenbreek (casus 24) in het Zwartboek Kraken van de VVD Amsterdam. Behalve dat het stuk ten onrechte impliceert dat wij zouden sympathiseren met een gewelddadige, terroristische kraakbeweging, worden er enkele zaken compleet uit hun verband getrokken of eenzijdig belicht. Het is tekenend voor de toon van het gehele Zwartboek.

    Inderdaad stond het pand van Ymere langere tijd leeg en waren de bouwwerkzaamheden opgeschort door onvoorziene zaken. Er waren echter geen besluiten genomen hoe het pand op te knappen, zodat het lange tijd in compleet gestripte staat leegstond, waarbij de ramen waren dichtgetimmerd.
    Dat er na de bouwvak verbaasde bouwvakkers waren langsgekomen is dan ook onjuist. Een woordvoerder van Ymere heeft in het Amsterdams Stadsblad tweemaal aangegeven dat er geen plannen meer waren voor het pand. De tweede maal, daags na de ontruiming van Steenbreek, liet de woordvoerder weten dat Ymere juist door de actie besloten had om het pand nog dit jaar te renoveren en bovendien voor de sociale sector.

    De citaten in het stuk in het Zwartboek waarin sterk negatieve verhalen over de kraak staan, zijn afkomstig van een directe buur die, door het ontbreken van enige isolatie, flink last bleek te hebben van het geluid dat werd geproduceerd in Steenbreek. Inderdaad hebben de eerste weken enkele malen grote groepen mensen in het pand rondgelopen, vooral om het bewoonbaar te maken en omdat de unieke kraakactie aandacht trok. Hier werden wij na enige tijd op geattendeerd, waarna we drastische maatregelen nomen om het geluidsniveau in te dammen. Onze open houding naar de buur mocht helaas niet baten, verder contact werd onvriendelijk geweigerd. Dit staat in sterk contrast met het contact met overige buren en buurtbewoners, dat vaak erg goed was. Diverse omwonenden gaven aan blij te zijn dat er weer wat met het pand gebeurde. Een buurman verderop vroeg en kreeg onze hulp bij actie tegen zijn huisbaas, die bij renovaties klussers had ingezet die geen enkel respect voor zijn interieur en bezit toonde.
    Een directe buurvrouw, die jaren lang om renovaties en reparaties had aangedrongen bij eigenaar Ymere maar nooit hulp kreeg, had stellig gehoopt dat onze kraak ook haar situatie weer zou doen opleven, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd.

    Vreemd genoeg heeft de auteur van het Zwartboek behoefte om in één adem met de ontruiming van Steenbreek de 36 arrestaties te vermelden die plaatsvonden bij een geheel ander, ongerelateerd pand in Oost, waarbij overigens ook geen sprake was van geweld.


Plaats een reactie




Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.